Pagina's

zondag 25 december 2011

licht vangen


Soms ben je met iets bezig, zoals bijvoorbeeld het vastleggen van beelden m.b.v. de camera op je mobiel. Daarbij, al dan niet bewust, denk je en zie je in het schermpje datgene wat je aan het filmen bent.

Daarna bij het ‘ terugzien ‘ blijkt dat de beeldregistratie toch net even anders is dan je dacht. Magie ? In ieder geval toont het als ‘ magic ‘.

Hoe vang je licht, of andersom gesteld, hoe toont zich het gevangen licht ? Er is geen vorm van manipulatie/beïnvloeding door vooraf ingestelde trucs op de camera, nee gewoon registratie met standaardinstellingen.

Een glazen bol, begin van de avond, de duisternis valt in. De glazen bol heeft als glas een soort melkglas, een beetje diffuus. Bij de eerste filmopname is er in de ruimte rondom mij enig rood licht reflecterend op de muren waarneembaar. De bolvorm toont nadien oranjeachtig. En heeft een kameleontische verschijning tot gevolg, het absorbeert het licht en komt bij beeldrepresentatie tot uitdrukking. Bij de tweede opname staat het belichtingslampje op de camera aan. Dan vangt de bolvorm al het licht in zich. Nadien toont de vorm zich bijna hagelwit. Maar wel een vreemd soort wit.

zondag 11 december 2011


Afgelopen week weer de nodige ontmoetingen gehad. Eerst het gesprek met Eelco en de andere redactieleden van Jegens&Tevens. Een korte evaluatie was nodig nu de weblog bijna een halfjaar in de lucht is. En er was het nodige werk op het BaZtille-terrein vanwege het herstellen van een persleiding. Zal nog wel een klein weekje gaan duren. http://youtu.be/ifnPFykkie4
Dan waren er de ontmoetingen met Nicky Larkin en vrienden in Den Haag en Zoetermeer. Gelukkig was er een goede dis. Overigens koste het even moeite hem te wekken maar afgelopen week ging dat een stuk makkelijker. Bovendien was er nog een vriend over uit Ierland, Patrick. Gezamenlijk galerie West bezocht en het Thaise diner door Ellen.
En ook was er nog een afspraak met Marijke in Ommoord. Kortom een drukke week met allerhande bezigheden. En afgelopen zondag nog een korte filmimpressie over het werk van Kees Wattjes, te zien in de Haagse Kunstkring. ( Savior of the Universe ) De opening was afgelopen zaterdagmiddag 9 December. En daaraan voorafgaand de opening in NEST. De titel “ The Comic Side of Art “, werd druk bezocht.

Volgende week verder met de atelier metamorfose.

Zazou

zondag 4 december 2011


Nicky Larkin, wat een bevlogen man, een en al energie, voortdurend werkend aan z’n film, art- film en docu-films. Al enige tijd is hij in Nederland, maakt gebruik van de faciliteiten van Stichting Sjabien. Hij verblijft momenteel in de DCR/Gueststudio Den Haag. Sinds September na zijn aankomst waren we al snel te vinden op de ArtFair ARTI in Den Haag. Het meeste indruk maakte eigenlijk wel de prijs die werd gevraagd voor een schilderij dat nagenoeg hetzelfde was als de prijs voor de blinkende bolide van het katachtige merk Jaguar die stond te pronken op deze ‘ markt ‘, we hadden het er zelfs afgelopen donderdagavond nog over.

Ondertussen was Nicky overigens nog weer heen&weer naar Ierland geweest en ook ondernam hij nog stappen in Polen. Aldaar heeft hij contact kunnen leggen met een galerie in Krakow. Daarna weer terug in Den Haag.
Een van de weinige dagen dat het regende was afgelopen donderdag 1 December en we hadden een afspraak met Nicky. Het duurde wel even voordat wij Nicky uit een diepe slaap konden wekken. Maar daarna hebben wij een heerlijke avond gehad aan de dis en later nog een biertje in een cafe. Het werd niet al te laat. Eind van de komende week gaan we gezamenlijk nog een bezoek brengen aan galerie West. En de 22ste is het alweer voorbij dat vertrekt Nicky weer.

Ondertussen hebben we wel enkele van zijn nieuwe producties kunnen zien. Definitief zijn ze nog niet dat volgt later.